Sunday, November 05, 2006

HVEM skal få lov til å bruke STEMMERETTEN? - nye krav til velgerene?







Jeg har tidligere skrevet et innlegg med tittelen ”OM ugress, politikere og stemmerett”.


 


Som kjent er det ikke store kravene utover stemmerett og ”lang og tro tjeneste” i en partiorganisasjon som kreves for å bli innvalgt på Stortinget. I overnevnte innlegg stilte jeg spørsmål om det kanskje er en ide å stilles visse krav til kompetanse, (krav om formell utdannelse) for å kunne stille til valg som stortingspolitiker.


 


I en kommentarutveksling med min trofaste leser Tor,  peker han på følgende problem mht oss som velgere:


”Problemet er vel at de fleste ikke bryr seg el bare leser det som står med store bokstaver på forsiden av avisen. Mange klarer seg jo faktisk med SE & Hør!!” (#10 her)


 


 


Eureka!





 


Kommentaren hans fikk meg til å innse at jeg startet i feil ende – det er ikke de som ønsker å stille til valg det bør stilles krav til, men heller de som møter opp foran valgurnene og vil stemme frem de som skal få tillit, og få lov til å bli politiker på heltid!


 


Det er nå engang slik, at mange barn ikke er velsignet med foreldre som evner å oppdra dem til å bli kunnskapssøkende og samfunnsengasjerte voksne med evne til analytisk og kritisk tenking. Som en følge av det kan disse disse barna vokse opp og blir et lett bytte for maktmennesker som søker makt for egen del. Det sier seg selv at  med allmennkunnskap hentet fra Hotell Cæsar og de siste årgangen av Se og Hør i bagasjen,  er de et lett bytte  for politiske ledere som  forfører med fagre løfter om enhet, likhet, frihet og rikdom på jord. De blir fanget i nettet av forførende løgner som frelste blir fanget inn i troen til sekteriske menigheter


 


Etter hvert som de nevnte barna vokser til vil de, om de ikke blir sittende for tungt i sofaen fra IKEA, komme på at de kan være med å bestemme hvem som skal få lov til å bli heltidspolitiker med adresse Stortinget, Norge. De ønsker rett og slett å bruke stemmeretten sin! 


 


 


 Det er ikke rare kvalifikasjonen som stilles for å kunne slippe en stemmeseddel ned i en valgurne. En nærmere undersøkelse viser at det holder å ha stemmeretten sin i behold og vite veien til stemmelokalet.


 


 


 


 


 


I følge Grunnloven § 50 er ” Stemmeberettigede ved Storthingsvalg ere de norske Borgere, Mænd og Kvinder, som senest i det Aar, Valgthinget holdes, have fyldt 18 Aar”  




Nuvel, det kreves litt mer viser det seg. Man må ikke lide av ” alvorlig sjælelig Svækkelse eller nedsat Bevidsthed”, dette også i følge Grunnloven. Da får man ikke lov til å stemme. Det skjønner alle. Dessuten må man heller ikke ha syndet så grovt at man har blitt fradømt stemmeretten, eller som Grunnloven § 53 uttrykker:


       Stemmeret tabes:


a.         ved Domfældelse for strafbare Handlinger overensstemmende med, hvad derom i Lov bestemmes;


b.         ved at gaa i fremmed Magts Tjeneste uden Regjeringens Samtykke;


 


 


Et ordtak sier at folket får de politikerne de fortjener.


 


Spørsmålet er om folket må bli bedre skolert for å få bedre politikere.  Er det på tide at det stilles krav om noe mer enn stemmerett for å kunne slippe til foran valgurnen? Og at dette noe mer er formell utdannelse på et vist nivå?


 


Bør det innføres et autorisasjonsbevis, eller VELGER-Sertifikat som sikrer at innehaveren har et vist minimum av allmennkunnskap før han/hun slipper inn i valglokalet?  Bør dette fornyes hvert fjerde år? Hvilke kunnskaper bør i så fall inngå i en slik opplæring?


 


Jeg bare spør…




...Og om du ikke viste det:


"Frp-velgeren er fortsatt typisk en ung mann med lav utdannelse og lav inntekt."

2 comments:

Admiral_Gullars said...

Hei og hopp.
Visste ikke at du var på blogger.
VGB er forresten et synkende skip.
Jeg gir opp det stedet.

lillevanilje said...

Admiral_Gullars

Joda, jeg er vel det fra tid til annen.