Sunday, November 05, 2006

OM Ugras, Politikere og Stemmerett




 


 


 


Noen barn er ikke velsignet med foreldre som evner å overføre  evnen til å stille spørsmål, evne til undring og lengsel etter kunnskap til barna sine. Når disse barna vokser til kan de bli et lett bytte for de som forfører med løgner og bedrag. De kan bli fanget i nettet av forførende løgner som frelste blir fanget inn i troen til sekteriske menigheter.


  


Som unge kan de få griller om å få matk. De ønsker kanskje å bli stortingspolitiker.


I den sammenhengen  dukket spørsmålet opp:


 


Er det på tide at det stilles krav om kvalifikasjoner utover de kravene valgloven stiller for å kunne stille til valg på politiske verv?


 


 


 § 3-1. Valgbarhet ved stortingsvalg



  (1)   Valgbar til Stortinget og pliktig til å ta imot valg er alle som har stemmerett ved valget, og som ikke er utelukket eller fritatt.


 



Det er altså ikke rare formelle kravene som stilles til en som vil bli blant landets fremste politikere. 


 


Fra det praktiske liv vet vi at evnen til å kunne snirkle seg gjennom partiorganisasjoner, liten eller ingen talestolskrekk samt masse medietekke er evner som blir særlig satt pris på. Dette er evner som lett pusher vedkommende mot listetoppen og posisjon som tillitsvalg. Men kunnskap utover det – stilles det noe krav?


 


Ser man nærmere på buketten av politikere ser det tross alt ikke helt galt ut. Men innimellom er det ugras. Stygt og giftig ugras. Og som kjent – ugras spres seg fort. Ikke kan man ta livet av dem med gift heller, men med kunnskap kan overvinne slike utfordringer. Og med kunnskap er sjansen for at det ikke skal bli ugras.


 


Lillevaniljes Dokument 8 forslag er at regjeringen ser på muligheten om å fremme et lovforslag om å få et tillegg i valgloven hvor det i tillegg til stemmerett også stilles krav om at kandidatene har bestått examen philisophicum og facultatum, har en bachelor  fra høgskole eller universitet. I fagkretsen må inngå minst to perspektivfag, hvert på minst 15 studiepoeng – til sammen minst 30 studiepoeng.

 

1 comment:

Admiral_Gullars said...

Nuvel...men toskeskap selger i politikken...dessverre...